Frits 1926 - 1987
Frits Otto Jensen Koldsø er søn af Frederik og Ane Marie og blev født den 16. december 1926 i Koldsø gården, som det ottende barn ud af 11 børn. Under her ses et billede af Frits og Dinne til deres sølvbryllup og derefter Frits som lille på skødet af Frederik
Frits giftede sig 3. december 1955 med den 22 årige Kristine Laursen, fra Kolind. Kristine blev altid kaldt Dinne og vi kender hende næsten udelukkende på det navn
Børneflokken: Leif Ole -57, Sonja -58, Lars -60, Helge -61






Frits og Dinne byggede en gård på adressen Nørtoftvej 18, Nees pr. Vemb ca. 1 km. væk fra Frits fødehjem, Koldsø gården. Gården var næsten identisk med store broderen Bernhard’s gård i Gudum, som blev bygget i den samme periode.
Frits og Dinne fik fire børn, som er Leif Ole – 1957, Sonja – 1958, Lars – 1960 og Helge – 1961. Som kuriosum kan det nævnes at Dinne havde så meget styr på tidspunkterne, så fødselsdagene falder i kronologisk rækkefølge hen over året og sønnerne har alle fødselsdag den 13. i en måned. Datteren skulle selvfølgelig fødes på kvindernes internationale kampdag.
Tiden som barn og ung
Vi ved ikke så meget om hvordan Frits voksede op på fødegården, ud over at han fortalte at han absolut ikke kunne fordrage at spise får og at han i 1930’erne fik konstateret skørbug og derfor måtte lægge sine kostvaner om. Det har været noget, som gav et dybt indtryk hos resten af familien og lille broderen Holger var meget bekymret for om at Frits havde det godt. Heldigvis fik det ikke noget betydning for Frits senere hen i livet. Her er et billede fra konfirmationen.
Da Frits blev fjorten år fik han forskellige “tjanser” på gårde rundt omkring og senere fik han det grønne bevis, så han havde papir på at han kunne starte en gård op.



Soldat
Frits kom ind som soldat lige efter krigen i 1947.
Det var en speciel oplevelse for Frits, for det var medens at Tyskland var delt op i besættelseszoner og Danmark sendte tropper til den Engelske besættelseszone under Engelsk overkommando.
Her fik Frits syn for hvad der var sket i Tyskland under og efter krigen og det har gjort stor indtryk på ham.
Han sagde ikke så meget om det, men man kunne mærke på ham at det var overvældende at se ruinerne og opleve hvordan tyskerne havde det efter krigen. Her ses et foto taget af Frits af en soldater kammeret på en skydestilling og sønderbombede bygninger i byen Aurich
Familie og arbejdsliv
Frits og Dinne’s gård blev bygget på heden og det har været en speciel oplevelse for min mor, som kom fra Mols bjerge området, hvor der var bakket, store træer og jorden var opdyrket. Det min mor så i starten på heden var jord, som kun kunne anvendes til kartoffeldyrkning og der var ikke træer til at give læ og tage udsynet indenfor en radius af 3 km.
Det værste var dog at når hun vaskede tøj og hængte det til tørre, så blev tøjet beskidt med det samme af flyvejord.
På billedet ses konturerne af laden, en midlertidig skur / bolig i baggrunden og ellers et øde landskab rundt om. Det tog mindst 10 før end at man lagde mærke til at der var plantet træer rundt omkring. Dernæst er der et luftfoto af gården fra 1962. Siden Frits og Dinne oprindelig byggede gården, er gården udvidet med en 40 kvm stor hønsehus og en rund silo til roer og ensilage. Disse to bygninger var noget som Frederik byggede sammen med Frits og udførelsen var gennemført professionel, som var det udført af en murer. Frederik var en habil murer.



Forholdene blev bedre og økonomien blev også bedre, da Frits fik forskellige jobs til at give lidt ekstra pift til husholdning, landbruget, en bil og ikke mindst hans børn. Landbruget var noget, som Dinne og Frits fik til at fungere med hjælp fra børnene.
I slutningen af 1960’erne havde Frits et job hos et foderstof firma og i forbindelse med en ombygning i foderstof forvalterens private bolig, blev Frits skadet i forbindelse med et løft og fik brud på to ryghvirvler. På grund af at skaden var sket i en middagspause og på en privat adresse, var der uro omkring diagnosticering og behandlingen af skaden og da Frits blev tiltagende uarbejdsdygtig, var der også problemer med at få tildelt erstatning og invalidepension. Det betød at Frits og Dinne i perioder kun havde landbruget at leve af og da Frits blev tiltagende uarbejdsdygtig, måtte Frits og Dinne indse, at de måtte opgive landbruget og jorden blev solgt fra gården i midt 1970′. Øverst på siden ses de til deres sølvbryllup i 1980.
Efter at jorden blev solgt fra, fik Frits ændret stalden, så gulvet var jævnet og kunne anvendes til hobby og arrangementer. Desuden blev der indlagt bad og toilet og nogle køkkenfaciliteter. Hønsehuset kom til at ligge på det nye skel og måtte fjernes. Nedenfor ses gården i 1979 og her svarer udseendet fuldstændig til da der blev holdt familiestævne i 1978.
Frits var ellers førhen en udadvent og glad person med overskud overfor andre, men efter skaden, blev han tiltagende frustreret og indadvent på grund af den virak hans situationen medførte. Han blev til sidst bitter og fik stor mistro til folk udenfor den nærmeste familie. Dette og følgevirkningerne af hans arbejdsskade var sikkert årsagen til at han døde i en ung alder af 60 år.
Efter at Frits døde i 1987 solgte Dinne gården og flyttede til Vemb, hvor sønnen Helge også boede. Indtil sin død i 2007 var Dinne glad for sine børnebørn og har passet dem alle sammen med glæde.