Karl Jensen Koldsø er søn af Frederik og Ane Marie og blev født den 15. august 1929 i Koldsø, som det tiende barn ud af 11 børn.

Karl giftede den 16. november 1961 som 32 årig med den 24 årige Alice Houmark Nielsen, fra Ringkøbing. Alice arbejdede på det tidspunkt i telefoncentralen i Vemb og snakkede tit med Karl’s storebroder Holger og hans kone, Ketty, i Vemb og det var her at Karl kom forbi og så Alice for første gang og de faldt for hinanden. Efterfølgende har Alice og Karl fundet ud af at de er fjernt beslægtede, da Karl’s morbror – Hans – ældste datter – Elly – er Alice’s mor.


Skole og Besættelsen
Karl gik i skole i Skalstrup skole fra 1936 til 1943. I Skalstrup skole var der på det tidspunkt kun en lærer, som fordelte undervisningen, så de små børn fik undervisning i 2 af ugens dage og de store i de 3 øvrige dage. Under besættelsen blev Skalstup forsamlingshus beslaglagt fra 1940 til 1945 og anvendt til administrationskontor for tyskerne. Børnene måtte så finde andre lokaler og omklædningsfaciliteter, når de havde gymnastik. Ellers så Karl ikke så meget til krigen, ud over at der fløj tyske jagerfly lavt hen over Koldsø gården ved besættelsens start og de store engelske bombefly i de seneste krigsår. Dog blev familien berørt af krigen, da de skjulte storebroderen Herman på Koldsø gården i de sidste år af krigen. Nedenfor et skolebillede med Dagny og Karl. Karl er markeret med nr. 1 og Dagny med nr. 2. Dernæst er der et familiebillede foran Koldsø gården taget ca. 1940, hvor Karl og Dagny står foran Frederik og Ane Marie.

Arbejdsliv
Efter skolen gik Karl hjemme på Koldsø gården og hjalp til med landbruget indtil at han blev 17 år. Herefter havde han nogle jobs som landbrugs medhjælper på gårde rundt omkring og Bernhard flyttede tilbage til Koldsø gården og hjalp Frederik med landbruget. Karl kom dog stadigvæk og hjalp til i perioder, hvor han var imellem jobs.

Karl’s storebroder – Holger – købte i 1952 et brandtomt – Lykkehus – på Skalstrupvej 107 i Nees pr. Vemb beliggende ca. 1 km væk fra Koldsø gården. I årene 1952 til 1957 byggede Holger på denne grund en ny bygning bestående af stuehus ovenpå og stald / lade nedenunder. Bag denne bygning blev der også bygget et langt hønsehus. I 1950’erne var der en god pris på æg, som var meget efterspurgt i Vesttyskland. Tilsvarende havde brødrene – Herman og Frits – hver deres hønseri. I 1960’erne kom produktionen i Vesttyskland i gang for alvor og priserne faldt og det kunne ikke længere betale sig at sælge æg. Efter at Holger overtog Lykkehus, døbte han ejendommen om til Vestervang – det var nok på sin plads efter at ejendommen lige var brændt ned. Nedenfor et luftfoto af Vestervang i 1980’erne og Holger har bygget ejendommen med de tre kvistvinduer og det lange lave hønseri bagved langs vejen. Den høje lade bygning mellem de to bygninger er bygget i 1970’erne og er ikke bygget af Holger. På det tidspunkt dette billede er taget, var der en campingplads på ejendommen omme bagved til venstre i billedet.

Da Holger giftede sig med Ketty i 1958, solgte Holger ejendommen til Karl og Karl flyttede ind og startede en maskinstation på adressen, så han kunne hjælpe landmænd rundt omkring i Nees med pløjning, såning og høst. Blandt andet havde Karl en grå Massey Ferguson svarende til billedet nedenfor. På dette tidspunkt var der mange landmænd, der ikke havde maskiner på gården og det kunne have været en god forretning, hvis ikke at landmændene ret hurtig derefter fik råd til at købe maskiner selv.

Så omkring 1962 startede Karl med at arbejde indenfor jern og metalbranchen, først som svejser i Ulfborg hos en smed, senere som støber hos Vald. Birn Jernstøberi i Holstebro og tilsidst et par år som svejser på fabrikken Vestjyden, som producerede mejetærskere til kobling efter en traktor. Vestjyden lå først for enden af Gammel Sønderbjerg i Lemvig og senere på Jupitervej 22, Rom ved Lemvig. Hos Vestjyden svejsede Karl rammer og smådele til montage. Nedenfor ses et billede med en Vestjyden mejetærsker i funktion.

Da det ikke gik så godt for Vestjyden, var Karl nødt til at se efter arbejde længere væk og fandt arbejde som svejser hos Herning Beholderfabrik, som producerede store brændstofbeholdere til blandt andet tankstationer og fabrikker. Så i maj 1965 flyttede familien ind i en lejlighed på Silkeborgvej i Herning. To og et halvt år senere flyttede familien videre til et nyere rækkehus i Tjørring, hvor Karl og Alice stadigvæk bor – halvtreds år efter.

Karl arbejde i 5 år hos Herning Beholderfabrik, før han fik ansættelse på Herning Svineslagteri i 1970, hvor han arbejdede indtil han blev 58 år.

I 1987 startede Karl hos Jydsk Aluminium, som støber. Efter to år skiftede Karl afdeling på grund af de hårde fysiske udfordringer og fik et behageligere job i prøve og test afdelingen, hvor han lavede vandtrykstest på emner. Karl arbejdede her indtil han blev 65 år i 1994 og gik på efterløn. Karl mistede dog ikke helt kontakten med Jydsk Aluminium og hjalp til med test, når der skulle leveres emner til kritiske kunder.

Familie
Karl og Alice fik deres første søn – Ove Houmark Koldsø – medens de boede i Nees i 1963.
I Herning fik de deres næste søn – Per Houmark Koldsø – i 1965.

Ove bor i dag i Nykøbing Sjælland og bor alene. Per bor i dag i Tjørring, Herning med familien.

Top